Miia Sutinen

Alla on lajiosaamiseni kuvauksia, ja mikäli esim. 5 henkilön ryhmiä tiedätte saavanne aikaan, lyhytkursseja voidaan varmasti järjestää.

Itse olen aloittanut satubaletilla ollessani 3-vuotias. Olen onnekas, sillä Iissä oli lapsuuteni aikana hyvin tanssiryhmiä ja tanssijoita. Iissä vieraili paljon eri opettajia nuoruusvuosieni aikana, ja sain oppia monelta mestarilta. Sittemmin laajensin kulkuani Haukiputaalle ja Ouluun tanssituntien perässä. Olen kolunnut loputtomasti tanssileirejä ja opiskellut tanssia paitsi Iin kansalaisopiston ryhmissä, myös Jatulin Baletissa, Haukiputaan Opistolla, Nukulla ja Lapin Balettiopistossa.

Mieleenpainuvimpia opettajia, joiden kanssa olen saanut töitä tehdä (toisten kanssa ohikiitävän hetken jollain tanssileirillä, toitsen kanssa pitkään), löytyy menneiltä vuosikymmeniltä Jarmo Rastas, Alpo Aaltokoski, Maria Littow, sekä tanssitaiteilija Marketta Viitala. Kiitokset saavat myös useamman vuoden minua opettaneet Mehtälä Irene, sekä Järvenpää Jouni.

Petri Kauppisen Rovaniemellä ohjaama nuorisomusikaali (olin silloin vielä nuorisoa) Violetti, jossa sain olla tanssimassa, jätti myös Petrille paikan minun sydämeeni.

Oma opettajan urani on alkanut varsin nuorena, sillä ensimmäiset balettitunnint olen pitänyt jo 13-vuotiaana omalle iiläiselle tanssiryhmälleni sekä nuoremmalle silloiselle tanssiryhmälle.  Palo tekemiseen oli suuri, ja pian toteutimme erilaisiin tilaisuuksiin pyynnöstä tanssiesityksiä ja omia koreografioita. Kynttilätanssit olivat jokajouluisia suosikkeja, ja ystävyyskouluvierailuille rakenneltiin useamman teoksen ja musiikin esityksiä.

Opetusurani huipentui ihaniin vuosiin, jolloin sain vetää tanssiryhmiä Iin Kansalaisopistolla Iissä ja Yli-Iissä. Sen jälkeen muutin Rovaniemelle, jossa tanssinopetus sai joitain vuosia myöhemmin jatkoa Yliopiston oppilaskunnan ryhmän kanssa. 

Olin pitkään poissa Iistä, ja palattuani vuonna 2017 sain surukseni huomata että tanssin tekemisen kulttuuri on kutistunut lähes olemattomiin.

Opettamista, koreografiatyötä ja esitysten rakentelua on ikävä. Taitotalo on minulle kuin lupaus aamusta.

Tulkaa mukaan! Tehdään tanssia!

Taideterveisin, Miia

sutinenmiia(miumau)gmail.com

Pirouette
BALETTI

Baletti on kehonhallinnan ja tanssin perustekniikoiden kannalta ehdoton laji. 

Lajina se haastaa vielä vuosienkin treenaamisen jälkeen. Toisaalta kaikki sitä voivat tanssia. Perusharjoitukset ovat joustavia; ne voidaan tehdä yksinkertaisina tai vaikeuttaa vaativustasoltaan todella haastaviksi. Ja juuri siksi jokaisesta voi tulla ballerina. 

Nykytanssi on laji jonka otsikon alla olen tehnyt varmasti eniten tunteja lähinnä varmastiksin siksi, että kaikki kehon tanssina tulkittu liike osuu kategoriaan nykytanssi. Tämän kategorian alla voit sekoittaa tyylilajeja, etsiä itseäsi, improvisoida tai tutkia vaatiiko tanssi liikettä ollakseen tanssia.

Moderni jazz-tanssi on saanut alkunsa jazz-musikkiin mukaillusta baletista. Tänä päivänä sillä kuitenkin tarkoitetaan monenkirjavia suuntia, myös show-tanssia, jonka tunneilla tätä lajia monissa tanssikouluissa opetetaan. Tanssia tuntemattomalle helpoin tapa mieltää jazz-tanssi on miettiä musikaaleja. Niiden tanssikohtaukset ovat monesti jazzia. Ihana laji.

Steppikengät ovat pölyttyneet vuosia, mutta sellaisetkin kaapista löytyy.

Mikäli osaajia kylällä on, voidaan ehdottomasti suunnitella lajin parissa jotain kivaa. Tai ehkä alkeiden verran vanhoja pystyisi muistelemaan mikäli innokkaita on riittävästi.

Disco ja hiphop ovat itselle marginaalilajeja. Molempia olen tanssinut, mutta paloa tai intohimoa kummastakaan ei koskaan tullut. 

Mime Artists
ILMAISUTAITO

Haluan puhua ilmaisutaidosta sen sijaan että puhuisin teatterista, näyttelemisestä tai tanssin ilmaisusta. Kaikki ne nojaavat samaan asiaan. Keholla viestiminen on opeteltavissa ja näitä työkaluja voi hyödyntää paitsi näyttämötaiteessa, myös sen luomisessa. Ilmaisutaito etsii meistä itsestämme ideoita, ammentaa niitä erilaisten harjoitteiden avulla ja jättää meille työkalupakkiin monta keinoa löytää liikkeelle merkitys ja energialle suunta silloin kun sitä tarvitsee.